Kartusz gazowy – który system wybrać?
Jeśli jesteś turystą planującym długi trekking, kuchenka turystyczna i kartusz gazowy to podstawowe elementy, którymi powinieneś się zaopatrzyć. Istnieje wiele różnych rodzajów kartuszy gazowych, dlatego warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiedniego systemu.Kuchenki turystyczne na gaz są obecnie preferowanym rozwiązaniem większości turystów, którzy chcą mieć możliwość przygotowania ciepłego posiłku w dowolnym miejscu. Są one łatwe w obsłudze, lekkie i nie brudzą naczyń. Jedynym minusem jest to, że ich wydajność maleje wraz ze spadkiem ciśnienia i temperatury. Pomimo tego, większość kuchenek turystycznych i kartuszy gazowych świetnie sprawdza się na większości wypraw.
Jednak samo posiadanie kuchenki turystycznej nie wystarczy. Konieczny jest również zakup kartusza gazowego, który jest pojemnikiem fabrycznie napełnionym gazem. Większość z nich spełnia normę EN417, która określa, że jest to "jednorazowy pojemnik metalowy na gaz płynny z zaworem lub bez do przenośnych urządzeń gazowych". Ważne jest jednak, aby kartusz z gazem pasował do twojej kuchenki.W przypadku wyboru kartusza gazowego musisz wziąć pod uwagę kilka czynników. Pierwszym z nich jest to, czy będziesz nocować w jednym miejscu czy codziennie gdzie indziej. Drugim jest sposób, w jaki się przemieszczasz, a trzecim to, do jakiego kraju się wybierasz.
Kartusz gazowy przebijany to tradycyjne i tanie rozwiązanie. Aby go używać, musisz przebić go za pomocą palnika gazowego. Jednak jedynym minusem jest to, że nie można go odłączyć od palnika, dopóki cały gaz nie zostanie zużyty. Tego rodzaju kartusz sprawdzi się tylko wtedy, gdy przebywasz w jednym miejscu, na przykład na kilka dni nad jeziorem. W większości europejskich krajów, takich jak Francja czy Włochy, dostępność kartuszy gazowych przebijanych jest dobra, ale w Norwegii trudno je znaleźć. Jeśli wybierasz się do Norwegii, musisz zdecydować się na inne rodzaje kartuszy.
Kartusz gazowy z zaworem standardowym bagnetowym jest najbardziej popularnym rodzajem zaworu używanego przy produkcji kartuszy. Wygląda on jak metalowa rurka, z jedną lub dwiema końcówkami z gwintem, które umożliwiają jego zamocowanie w systemie rurkowym. Cechą charakterystyczną tego rodzaju zaworu jest prostota jego budowy i obsługi. Takie kartusze cechują się także dobrym uszczelnieniem, co zapewnia im skuteczność w kontrolowaniu przepływu gazu. Dodatkową zaletą kartuszy z zaworem standardowym bagnetowym jest możliwość zastosowania go zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach oraz w różnych rodzajach urządzeń.
Kartusz gazowy z gwintem to najlepsze rozwiązanie na dłuższe trekkingi, podczas których codziennie nocujesz w innym miejscu. Wystarczy go dokręcić do kuchenki, a po gotowaniu można go odkręcić bez obaw, że gaz się ulotni. Kartusz gazowy z gwintem jest dostępny w różnych pojemnościach i można go kupić w sklepach turystycznych na całym świecie.
Dla długich trekkingów kartusz gazowy z gwintem jest najlepszym wyborem. Kartusz przebijany nadaje się tylko na kempingi, na których przebywasz cały czas w jednym miejscu. Natomiast kartusze z zaworem standardowym spełnią swoją funkcję zarówno w różnych miejscach, temperaturach jak i wyprawach długich i krótkich.
Najpopularniejsze modele kartuszy to:
ALPEN CAMPING Kartusz Gazowy IK1004 400ml 227g - standardowy/bagnetowyELICOCAMP Kartusz Gazowy 220g - standardowy/bagnetowyTIROSS Kartusz Gazowy TS700 400ml 227g - standardowy/bagnetowy z zaworemALPENTECH Kartusz Gazowy IK300 SILVER 400ml 220g - standardowy/bagnetowyTIROSS Kartusz Gazowy TS700B CRV 400ml 227g - standardowy/bagnetowy?INTER GLOBUS Kartusz Gazowy 400ml 225g - standardowy/bagnetowyALPEN CAMPING Kartusz Gazowy IK006 400ml 190g - przebijanyALPEN CAMPING Kartusz Gazowy IK008 877ml 500g - gwintowyZnajdziesz je tutaj-------->> Link